Tudnivalók 2

Mikor és hogyan érdemes saját felszerelést szervizeltetni?

Általános információk kezdő sízőknek és snowboardosoknak.

 

A rendeltetésszerű használat során a síléc és a snowboard talpáról, futófelületéről lekopik a vax, az élek (kantnik) kicsorbulnak. A vax nélküli felületre rátapad a hó, a tompa kantnik pedig különösen jeges pályákon egyre kevésbé tudják megakadályozni az oldalcsúszást, a sporteszköz így kevésbé irányíthatóvá válik. Ezért a vaxolás és az élezés olyan rutinművelet, melyet minden síút előtt érdemes megcsináltatni, ez jelentősen hozzájárul a havon csúszás élvezetéhez. A szezon végeztével pedig érdemes végrehajtani egy ún. konzerváló vaxolást, mely a felszerelés hosszútávú használhatóságát (és rozsdamentességét!) is biztosítja. Felszerelésünket ezután lehetőleg száraz helyen tároljuk.

A talpon keletkező apróbb karcok az átlagos felhasználó számára nem jelentenek észrevehető változást a felszerelés menettulajdonságában, ámbár aki esztétikai okokból szeretné, ilyen esetben is megcsináltathatja a talpat tökéletesre, erre szolgál a talpfelújítás. Ez a szervizművelet azonban szinte kötelező olyankor, amikor felszerelésünk:
– vakrozsdássá vált
– a karcok mélysége és tömege érezhető változásokat okoz a felszerelés használatakor
– a karc olyan mély hogy átvágja a polietilén futófelületet és eléri a sí belső szerkezetét
– a mély karc vagy vágás közvetlenül a kantni mellett található és a további használat a kantni sérülésével fenyeget

Nagyobb talpsérülések esetén talpfoltozásra, vagy további egyedi szervizmegoldásokra kerülhet sor. Az összetettebb szervizműveletek magukba foglalják a sérült területek és a talp teljes felületének különböző fokozatú csiszolását is, ezekkel tehát minden alkalommal kicsit "fogy" is a sí vagy a board. Ugyanakkor a rendszeres és szakszerű szerviz (s ezzel a komolyabb beavatkozások elkerülése) hozzájárul a sízés vagy boardozás színvonalának javításához, a felszerelés adottságainak optimális kihasználásához.